top of page

Lokal Trendler Serisi #1


Her hafta globaldeki lokalleşme gelişmelerini, öne çıkan trendleri ve ilgi çeken haberleri senin için derliyorum. Sen de dünyadaki gelişmelerden ilham almak ve lokalleşmek için yeni adımlar atmak istiyorsan bu haberlere göz atabilirsin! İşte 8 Kasım haftası için seçtiğim sürdürülebilirlikten, beslenmeye, teknolojiden, ekolojiye haftanın lokal trendleri!

1) World Animal Protection, endüstriyel hayvancılığın yarattığı algı olan yeşil üretim alanları yerine üretim alanlarının gerçekliğini vurgulayan "Fabrika Çiftliği Oyun Seti"ni piyasaya sürecek. Çiftlik kavramını betimleyen bir çocuk kitabı veya şovu gördüyseniz, genellikle geniş yeşil meralar, serbest dolaşan hayvanlar ve bol güneş ışığıdır. Ancak, yiyeceklerimizin çoğu böyle sakin alanlardan gelmiyor. Dünya genelinde gıda için kullanılan hayvanların %99'u endüstriyel ortamlarda yetiştiriliyor. İnekler, ve tavuklar genellikle binlerce kişi tarafından rahatsız edici kafeslere veya kasalara tıkılıyor ve mezbahaya getirilene kadar kirli, iletken olmayan ortamlarda hayatta kalmaya zorlanıyor.

Bu oyun seti, hayal gücünü ve kaprisliliği teşvik eden benzerlerinden farklı olarak, hayvanların yaşadığı gizli, korkunç koşulları temsil ediyor. Çocuklar, oyun seti ile etkileşime girerken, hayvanların aileden nasıl ayrıldığı, alan yetersizliği, güneş ışığına ve temiz havaya erişememeleri gibi fabrika çiftlikleri hakkında gözlemler yapabiliyorlar.

2) Uçak parçaları üreticisi Honeywell International, tek kullanımlık plastik torbalar ve şişeler gibi düşük dereceli plastik atıkları uçaklarında kullanmak için uygun yüksek kaliteli yağa dönüştürüyor. Bloomberg'e göre, plastik atıkların yalnızca %2'si yeniden kullanılabilir malzemelere dönüştürülmektedir. Kalan yığının ise yaklaşık yarısı çöplük veya yakma tesislerine gidiyor ve %30'u nehirlere, denizlere ve okyanuslara atılıyor. Geri dönüştürülmeyi başaran maddeler genellikle daha düşük kaliteli plastik olarak sonuçlanır çünkü mekanik geri dönüşüm, moleküler bağlarını değiştiren ürünü ısıtır. Bu süreçte, gıda güvenli paketleme gibi yüksek kaliteli bir ürüne geri döndürmek o kadar da mümkün değil.


3) ''THIS CLIMATE DOES NOT EXIST'' oluşumu, iklim değişikliğinin etkilerinin anında görülebilmesi için dünyadaki herhangi bir bölgenin potansiyel olarak yaşayacağı zorlukların simülasyonunu gösteriyor. Ne kadar trajik olsa da, iklim değişikliğinin etkileri her zaman kitleler tarafından görülmüyor. Yaşam alanları yok oluyor, su kütleleri tıkanıyor ve buzullar eriyorancak bu yerlerin pencerelerimizden bu kadar uzak olması, küresel bir sorunu görmezden gelmeyi çok daha kolaylaştırıyor.

Sonuçlar iç karartıcı çünkü sonunda kendi arka bahçenizde bu zararlı etkilere tanık oluyorsunuz. Herhangi bir adresin girilmesi, bölgenin yoğun sel, orman yangını veya dumanı gösteren gerçekçi filtrelere sahip bir Google Sokak Görünümü görüntüsünü oluşturuyor. Araç, çocukluk evinizin veya en sevdiğiniz restoranın bile bağışlanmadığını hatırlatıyor.

4) Uçurtma sörfü, genellikle su ve karla ilişkilendirilen bir spor olsa da Silence Yatch tarafından üretilen bu uçurtma insanları taşımak yerine yatları taşıyarak emisyon artışını engelliyor. Silent Yachts tarafından geliştirilen 60 fitlik Silent 60 elektrikli yat, mevcut tahrik seçeneklerinden biri olarak bu devasa uçurtmaya sahiptir. 130 fit kareye yayılan uçurtma, Wingit Kite Boat Systems tarafından geliştirildi ve gökyüzüne yaklaşık 400 fit itilmeden önce sadece şişirilmesi gerekiyor.

Lokal Hareket Nedir?

Bilinçli birer tüketici olma yolunda bize ışık tutan yerli düşünce liderlerini, kültür gözlemcilerini, hikaye anlatıcılarını, üreticileri, yaratıcıları, kreatif beyinleri, genç girişimcileri, bilim insanlarını, uzmanları, şifacıları, toplumsal fayda sağlayanları ve herşeyden öte kişisel keşif yolculuğunda olanları bir araya getiriyoruz. 

içerikler sana gelsin!

Aramıza Hoşgeldin!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page